Itsenäisyyspäivän juustokakku

Itsenäisyyspäivän kakku

Itsenäisyyspäivän kakussa maistuu mustikka, kaura, seljankukka ja vanilja, lisänä mantelia ja sitruunaa. Mustikka on kakun sisällä erillisenä täytteenä.

Pohja:

200 g kaurakeksejä
1 dl mantelijauhetta
1 dl mantelirouhetta
80 g voita
1/2 tl kanelijauhetta

Murskaa keksit ja sulata voi. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Aseta irtopohjavuoan (24 cm) rengas kakkupahville tai suoraan tasaiselle tarjoilualustalle. Painele kauramassa renkaan pohjalle ja laita jääkaappiin.

Mustikkatäyte:ip2

200 g metsämustikoita
150 g tuorejuustoa
1 1/2 dl kuohukermaa
1 dl tomusokeria
2 liivatelehteä
1/4 dl sitruunanmehua

Soseuta ja paseeraa mustikat. Sekoita keskenään mustikkasose, tuorejuusto ja tomusokeri. Vaahdota kerma. Sulata liotetut liivatelehdet kuumaan sitruunanmehuun ja lisää täytteen joukkoon, kääntele kermavaahto viimeisenä täytteeseen.

Tee reunakalvosta pienempi ympyrä kuin vuoka ja aseta se vuokaan pohjan päälle. Kaada täyte renkaaseen, tasoita ja laita pakastimeen hyytymään.

Vaniljatäyte:

2 1/2 dl kuohukermaa
200 g tuorejuustoa
1 1/2 dl tomusokeria
1/2-1 tl vaniljajauhetta
1/2 dl sitruunanmehua
4 liivatelehteä

Sekoita keskenään tuorejuusto, tomusokeri ja vaniljajauhe. Vaahdota kerma. Sulata liotetut liivatelehdet kuumaan sitruunanmehuun. Yhdistä kaikki keskenään käännellen.

Irrota reunakalvo mustikkatäytteen ympäriltä ja lisää vaniljatäyte vuokaan. Laita jääkaappiin yön yli tai muutamaksi tunniksi.

Kiille:ip4

3/4 dl seljankukkamehutiivistettä
2 3/4 dl vettä
2 liivatelehteä
sinistä elintarvikeväriä

Sekoita mehu ja väri. Kuumenna pieni osa mehusta, sulata liotetut liivatteet siihen ja lisää mehun joukkoon. Kaada kiille kakun päälle ja anna hyytyä.

Poista vuoka kakun ympäriltä. Koristele vallkosuklaalla, pensasmustikoilla, sokerihelmin ja kukkasin.

ip3

 

22 thoughts on “Itsenäisyyspäivän juustokakku

 1. Kaadoitteko kiilteen samantien päälle vai pitääkö sen antaa ensin hyytyä? Nimim. jo kahdesti tullu reunoja pitkin läpi ja pelkään pohjan olevan jo aivan märkä…

 2. Paljonko/mitä elintarvikeväriä laitoit, että sait noin kauniin tummansinisen kiilteen? Testasin tänään kiillettä erääm toisen juustokakun päälle. Katsotaan miten onnistuu.

  • Käytin Wiltonin Royal blue- ja Progelin Navy blue-pastavärejä. Pääasiassa tuota Royal blueta ja hiukan Navya tummentamaan. Tarkkoja määriä en osaa antaa, kannattaa lisätä vähän kerrallaan ja mieleellään valkoisessa astiassa, niin näkee hyvin millaista sävyä tulee 🙂

  • Kiille onkin aika pehmeä, tykkään itse käyttää niin vähän liivatetta kuin mahdollista. Jos arveluttaa niin voihan siihen vähän lisätä liivatetta, mutta itse tein ohjeen mukaan.

 3. Hei,

  Käyköhän kalvon tilalta leivinpaperi? Siis teipattu leivinpaperi sillä tavalla, kuin kalvon pitäisi olla?

  • Hei, leivinpaperi voi olla pelkästään aika lötkö, en tiedä riittääkö se pitämään täytteen kasassa. Jos sulla on kartonkia, niin siitä rengas sen leivinpaperin ulkopuolelle 🙂

 4. Hei miten oot saanu kiilteestä noin mahtavan sinistä? Seljankukkamehu on ilmeisesti keltaseen taittavaa koska kun laitoin sinistä väriä, väri muuttui vihreeks. 🙁

  • Onpa harmillista! Itse käytin Wiltonin ja Progelin pastavärejä, joissa on voimakas pigmentti. Mitä värejä sulla on käytössä? Johtuisiko vähästä pigmentistä? Muuta syytä en oikein keksi. Periaatteessa väriopin mukaan vihreän sävyn saisi pois lisäämällä hiukan punaista, mutta en tiedä toimisko se tässä, vai olisiko lopputulos ruskea!

  • Hei, reunakalvoa saa ostaa valmiina leivontatarvikeliikkeistä. Sen tilalla voi käyttää myös pienempää irtopohjavuoan rengasta 🙂

 5. Hei, onpa hieno…tätä Suomi 100-juhliin. Kun käyttää pakastemustikkaa, niin pitkääkö valuttaa marjat ennen käyttöä?

  • Hei ja kiitos! Ei tarvitse valuttaa mustikoita, täytteeseen tuleva tuorejuusto paksuntaa sopivasti massaa 🙂

 6. Hei,
  Ihanan näköinen kakku! Ajattelin tehdä tämmöisen itsenäisyyspäiväksi ja olisi semmoinen kysymys, että miten pitkään kakkua pidetään pakkasessa hyytymässä ennen vaniljatäytteen lisäämistä?

  • Kiitos! Mustikkatäytekerros ei ole kovin paksu, joten sen ei tarvitse kovin kauan olla pakkasessa, noin puoli tuntia, kannattaa kokeilla vähän sormella miltä vaikuttaa 🙂

 7. tämän teen ehdottomasti itsenäisyyspäivän juhliin,kiitos näyttää niiin kauniilta.

 8. Tyylikäs ja kaunis kakku! Hauska idea laittaa mustikka piiloon niin että kakusta tulee sinivalkoinen 🇫🇮 Tätä tehdään Suomi 100 juhliin ☺

Palautetta kirjoittajalle, kiitos.